Hagyományos töltött paprika
hozzávalók / 6 adag
Paradicsommártás
- 300 g sűrített paradicsom
- 100 g sertészsír
- 120 g finomliszt
- 1 közepes db vöröshagyma
- 1 teáskanál só
- 1 db zellerlevél
- 8 dl csontlé (5 dl-re még szükség lehet)
Töltött paprika
- 1000 g darált sertéshús
- 20 közepes db tv paprika
- 50 g sertészsír
- 1 nagy db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
- 5 g fekete bors
- 3 db tojás
- 250 g rizs
elkészítés
Paradicsommártás
- A zsírt felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk. Felöntjük a forró csontlével, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a sót.
- A mártásba tesszük a zellerlevelet és a vöröshagymát, majd fél óra alatt készre főzzük.
Töltött paprika
- A rizst félig megfőzzük, kihűtjük. A vöröshagymát a zsíron megpároljuk. A fokhagymát lereszeljük.
- A darált húsból, vöröshagymából, rizsből, tojásból elkészítjük a paprikák töltelékét, amit fokhagymával, sóval, borssal ízesítünk.
- A paprikákat előkészítjük a töltéshez: megmossuk, kicsumázzuk. Megtöltjük a darált húsos töltelékkel. Fontos, hogy üregmentesen töltsük őket, ha nem így teszünk, a paprika összeesik. Túl sok tölteléket se tegyünk bele, mert a paprika szétrepedhet.
- Ha szeretnénk, készíthetünk gombócokat a töltelékből. Ebben az esetben kevesebb paprikát használunk.
- A töltött paprikákat a forró paradicsommártásba helyezzük, majd készre főzzük. Keverni nem szabad, ezért rázogatással készítjük. Ha a mártás túl kevés, természetesen vízben is főzhetjük a paprikákat.
- Főtt burgonyával az igazi.